Hem Sameliv Boende Öppettider Kontakta oss   Swedish English  
 
 

”I Njarka får du veta mer om djuren och om samernas kultur och näringar."

 

Prova sysslor från en samisk vardag

 

Visste du att renen är det enda hjortdjuret där både honan och hanen bär horn? Och att renar har ihåliga hårstrån som isolerar mycket bra mot kyla. I Njarka får du veta mer om djuren och om samernas kultur och näringar.

I samelägret visar vi olika sysslor från en samisk vardag, som till exempel beredning av renskinn. Du kan också testa att kasta lasso!

I den stora åttkantiga kåtan finns en utställning av sameslöjd med spåtrummor, kåsor och fina knivar gjorda i sydsamisk tradition. Du får ta del av det samiska hushållet och bland annat smaka kanderad kvanne. Växten trivs vid bäcken och den torkas efter skörd. Den ståtliga kvannen var en dyr handelsvara på 1 000-talet och har använts av samer som medicinalväxt. I samelägret handlar det också mycket om eld. Vi brukar koka kaffe – och vi ger våra bästa eldningstips.

Det är rofyllt och avstressande i Njarka. Här kan du testa fiskelyckan i viken, paddla med kanadensare eller ströva på stigar i skogen och efter stranden. Ta gärna ett uppfriskande bad och boka in dig i bastun med utsikt mot sjön.

Vi samarbetar med:
Studiefrrämjandets logotyp
 

Njarka Sameläger | Häggsjönäs Njarka 111, 830 15 Duved | E-post: info@njarka.com| Telefon: 076-770 07 79

Visit Sapmi Hem